Actualiteiten

19 SEPT 2022
BLCKBX today #76: Blackouts op komst? | Machtsverschuivingen Oost-Europa | Hypocriet Martha's Vineyard 

We zijn niet meer ver verwijderd van een apocalyptische scenario van 'Power Blackouts', volgens media-ondernemer Boris van de Ven. Uit verifieerbare data was Nederland in 2011 al twee keer dichtbij een 'blackout'. Hongarije is geen democratie meer, zo stellen diverse Europarlementariërs. Volgens hen moet de EU 7,5 miljard aan subsidies opschorten, omdat de Hongaarse premier Orbán structureel EU-geld zou hebben verdeeld onder een aantal bedrijven. 

16 SEPT 2022
BLCKBX today #75: Desmet reageert op kritiek | Milieuvervuilende windmolens | Onderwijs takelt af

Professor klinische psychologie Mattias Desmet staat aan tafel om te reflecteren op de kritische reacties op zijn internationale bestseller "De psychologie van totalitarisme". Zijn beschreven fenomeen 'massavorming' kreeg een stortvloed aan kritiek na zijn Amerikaanse optreden bij Tucker Carlson van Fox News. Massagraven van niet-recyclebare wieken vormen een snelgroeiend afvalprobleem van astronomische omvang. Waarom horen we zo weinig over de inefficiëntie en met name over de milieuramp die windturbines wereldwijd veroorzaken.

12 SEPTEMBER 2022
BLCKBX today #73: Oekraïne-hashtags voor 80% nep | Timmermans' toekomstbeeld | Nieuw hoofdstuk PCR-gate

Gisteren schoof Frans Timmermans aan bij Buitenhof om te spreken over de toekomst van de Europese Unie. De vice-voorzitter van de Europese Commissie had op z'n zachtst gezegd een bijzondere kijk op de energiecrisis en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Uit onderzoek van de Australische universiteit van Adelaide blijkt dat in de informatieoorlog omtrent het Oekraïne-conflict een leger aan neppe Twitter-accounts is ingezet om de publieke opinie te beïnvloeden. 

9 SEPTEMBER 2022

BLCKBX today #72: Kim Feenstra in jeugdzorg-docu | Dr. Bhakdi over censuur | Overgevoelige samenleving

Vanmiddag vond in Driebergen het congres "Pandemische Paraatheid" plaats. Veel bekende sprekers debatteerden over de afgelopen twee jaar en de weg vooruit. De rol van een falende media kwam daarin duidelijk naar voren. De Universiteit Leiden publiceerde deze week een vernietigend onderzoek over de fundamentele problemen binnen de jeugdzorg. Hoogleraar en leider van het onderzoek Marielle Bruning stelde zelfs dat het überhaupt "niet langer te rechtvaardigen is dat de overheid zich bemoeit met het gezinsleven". 

5 SEPTEMBER 2022

BLCKBX today #70: Vaccinatieplicht én -paspoort | inflatie stijgt door EU? | Russisch gas onmisbaar

De Wetenschappenlijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) sluit verplichte vaccinaties niet uit en pleit voor de herinvoering van het coronapaspoort. Uit WOB-documenten blijkt wederom dat voormalig minister van VWS Hugo de Jonge niet de waarheid heeft gesproken. De gasprijs blijft maar stijgen en daarmee wordt steeds duidelijker hoe belangrijk Russisch gas voor ons is. Toch wil de EU van Russisch gas af, ondanks dat steeds meer burgers de effecten van het destructieve beleid voelen. 

2 SEPTEMBER 2022
BLCKBX today #69: Manipulatie Kaag & Koopmans | Nóg strenger stikstofbeleid? | Subsidie tégen visserij

Gisteren spraken D66-leider Sigrid Kaag en OMT-viroloog Marion Koopmans in een Instagram Live over de verharding van het maatschappelijk debat en de toenemende polarisatie. Gek genoeg lijken de dames nog meer in te willen zetten op gedragsbeïnvloeding van de burger. Gezondheidspsycholoog Huibrecht Boluijt geeft zijn analyse over de hulpmiddelen van de regering betreffende gedragscommunicatie. Een rapport van internationale wetenschappers stelt dat de kritische depositiewaarde van stikstof veel hoger uitvalt dan van tevoren geschat is. Hierdoor is het aannemelijk dat de voorgenomen stikstofmaatregelen eerder hoger uit zullen vallen dan lager. Dit zal de gesprekken tussen boeren en bemiddelaar Johan Remkes niet makkelijker maken.

29 AUGUSTUS 2022
BLCKBX today #67: Permanente coronawet dichterbij | Twitter-complot? | Asielzoeker politieke speelbal

De avondklok, het sluiten van scholen én het coronatoegangsbewijs moeten volgens de Raad van State opgenomen worden in de nieuwe permanente coronawet. Vandaag oordeelde de rechter dat de eigenaresse van het 'asielhotel' in Albergen haar hotel toch moet verkopen voor de opvang van asielzoekers. Naast gemeentes worden dus nu ook ondernemers gedwongen om mee te werken aan het verhelpen van een probleem dat niet zomaar opgelost kan worden. 

26 AUGUSTUS 2022
BLCKBX today #66: MIT = OMT? | Censuur bedreigt volksgezondheid | Geen geld voor Nederlander, wel voor WNF

Vandaag hebben minister Robbert Dijkgraaf en Jolande Sap, voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), elkaar ontmoet. Het MIT is in het leven geroepen om een evenwichtigere maatschappijbrede weging te borgen bij nieuwe coronamaatregelen. In hoeverre kunnen we daar gerust op zijn? Lange tijd werden de ineffectiviteit van vaccins, afstand houden en mondkapjes in het tegengaan van een infecties gekwalificeerd als desinformatie en beschouwd als een bedreiging voor de volksgezondheid. Nu heeft YouTube de censuurregels hierover ongemerkt aangepast, terwijl deze censuur miljoenen mensen heeft beïnvloed. 

22 AUGUSTUS 2022
BLCKBX today #64: Dubieuze vaccin-denktank in 2019 al actief | Verkiezingsmanipulatie VS | Univibes: het nieuwe initiatief van Tim Douwsma

Volgens neurowetenschapper Sam Harris was er een samenzwering tegen Trump om hem de verkiezingen in 2020 te laten verliezen. Reden hiervoor zou zijn geweest om de democratie te redden. Maar in hoeverre is dit legitiem en welke parallellen zijn er met Europa? Uit WOB-documenten is gebleken dat een jaar voor de coronasituatie het Rijk al een 'Denktank desinformatie' had opgericht om het publiek en de media te beïnvloeden over vaccins. 

22 JULI 2022
BLCKBX today #62: Insecten eten voor klimaat | Soevereiniteit NL onder druk | Meer bijwerkingen ontdekt

De toekomst van ons eten: 3D geprint vlees en het eten van insecten. Het ligt in lijn met de klimaatplannen van het World Economic Forum. Hoe werkt dit en wat is de rol van het Nederlandse SDG House hierin? Het ministerie van Financiën acht de stikstofdoelen voor de landbouw onnodig hoog, maar vreest tegelijkertijd vervolgstappen van de EU. Hoe zit het met onze soevereiniteit ten opzichte van de EU, de VN en het World Economic Forum? 

18 JULI 2022
BLCKBX today #60: Sywert-deal in de doofpot? | Hitte-bangmakerij | WEF-klimaat sloopt Sri Lanka

Het ministerie van VWS staakt het juridisch verzet tegen de uitspraak van de rechter om alle achtergehouden communicatie over de mondkapjesdeal openbaar te maken. VWS negeert de uitspraak en koopt de dwangsom af. Door rigoureus klimaatbeleid is Sri Lanka de afgrond ingestort en volgden er maandenlange volksprotesten. Hoe was dit mogelijk? Het Nationaal Hitteplan treedt per vandaag in werking, meldt het RIVM. Naast het hitteplan is er ook een smogwaarschuwing voor vakantiegangers afgegeven. Hoe moet de angst hiervoor geduid worden? 

15 JULI 2022

BLCKBX today #59: Tristate City | Een-tweetjes tussen media en politiek | Burger betaalt 'groene' handel

Vanavond staat Tristate City centraal: het ambitieuze project dat Nederland, Vlaanderen en het Duitse Noordrijn Westfalen moet laten omvormen tot een megastad. Wat behelst dit project nu echt? Wij spraken o.a. met Peter Savelberg, de bedenker hiervan die liever uit de media blijft. De vermeende bommelding bij het provinciehuis in Leeuwarden liet zien hoe media wel vol begrip is voor ambtenaren, maar dat amper toont voor de boeren. Het lijkt wederom een voorbeeld die de toenemende kloof tussen overheid, media en burgers laat zien. 

11 JULI 2022
BLCKBX today #57: CETA exit soevereiniteit? | Spoeddebat stikstof-gate | BBB bijna groter dan VVD!

Vandaag vindt het debat in de Eerste Kamer plaats over het handelsverdrag CETA en morgen vindt de stemming hiervoor plaats. Het omstreden verdrag schaadt volgens tegenstanders de belangen van het milieu, Nederland en kleine bedrijven ten gunste van multinationals en de EU. Als Nederland zijn klimaatafspraken nakomt, hoeft de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft te reduceren. Dit bleek uit nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën. 

06 JULI 2022

BLCKBX today #55: Politie schiet op boer (16) | Nieuwe vaccinatieronde | Oorlogswet weer actief

Tijdens een boerenprotest in Heerenveen heeft de politie gisteravond gericht geschoten op een trekker die langs een politieblokkade reed. De bestuurder was slechts 16 jaar jong. Dit schietincident had nóg erger af kunnen lopen, aangezien de kogelgaten vlak naast bestuurderscabine zaten. De zogenaamde vaccineffectiviteit van de eerste twee corona-injecties is volgens het RIVM gedaald naar 0%. NLP-deskundige Igor van Kaam licht toe hoe zo'n bericht past in de strategie richting het najaar. 

01 JULI 2022

BLCKBX today #53: Clintel doorkruist klimaatzaak Shell | overheid vs boeren | Geen 25.000 woningen in "Stroe City"?

Gisteren vond in de Tweede Kamer een vier uur durend spoeddebat plaats over de boerenprotesten. Hierbij werd aangedrongen op een bemiddelaar tussen de overheid en de boeren. Wat voor nut heeft dat als de overheid toch niet wil afwijken van haar plannen? Stichting Clintel gaat zich mengen in een rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell. De multinational werd door de rechter opgedragen meer te doen aan de voorkoming van 'gevaarlijke klimaatverandering' om het algemene belang van de Nederlanders te dienen. Clintel betwist dat.

27 JUNI 2022

BLCKBX today #51: Academische vrijheid onder druk | Peiling: BBB nadert VVD | Veel verzet tegen NAVO-top

BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas staat volgens de peiling van Maurice de Hond op 18 zetels, slechts drie zetels verwijderd van de VVD. Hoe is deze groei tot stand gekomen? De Tweede Kamer ging vandaag in debat over de staat van het onderwijs en de groeiende druk op academici die zich autonoom opstellen binnen het maatschappeijk debat. 

24 JUNI 2022
BLCKBX today #50: Een zeer speciale uitzending met veel bekende gasten. Dit mag je niet missen!

blckbx today #50: de vijftigste uitzending, en die mag je niet missen! Aan de hand van drie grote onderwerpen - Corona, de situatie in Oekraïne en de EU - bespreken we de actualiteit én blikken we terug op de vorige uitzendingen. Ook staan er veel verschillende gasten aan de desk die geregeld bij blckbx today te zien zijn geweest. En... we hebben veel publiek in de uitzending. 

20 JUNI 2022
BLCKBX today #49: Nederland in oorlog | Demonstraties: wat mag nog? | Toeslagenaffaire topambtenaar weerspreekt Rutte

Minister-president Mark Rutte zei afgelopen vrijdag dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook "onze oorlog" is. Als dit "onze oorlog is, zijn wij daarmee de vijand voor Rusland? Het grote boerenprotest op woensdag 22 juni in het Gelderse Stroe gaat definitief door. De dienstdoende burgemeester uit echter wel zijn zorgen over de impact op de gemeente. Regelmatig is onzeker of een demonstratie door 'mag' gaan. Advocate Claudia Berghout legt uit wat de rechten van demonstranten zijn. 

17 JUNI 2022
BLCKBX today #48: Eerherstel voor Dutchbat? | EU & Big Tech intensiveren censuur | Ook vissers in actie

De militairen die in 1995 de Bosnische enclave Srebrenica moesten bewaken, krijgen zaterdag eerherstel van het kabinet. Dit geldt echter niet voor alle Dutchbatters. Met Dutchbat III-veteraan Raf Jansen gaan we hier verder op in. De Europese Desinformatie Commissie verwelkomt nieuwe aangescherpte en uitgebreidere praktijkcode tegen desinformatie. De gedragscode heeft tot doel om de verspreiding van zogenaamde 'online desinformatie' te beperken en om snel te reageren op situaties zoals de 'coronapandemie' en de oorlog in Oekraïne. 

13 JUNI 2022
BLCKBX today #46: Kuipers' corona-najaarsplan | Biolabs: van complottheorie naar feit | Boek Tegenwind

Minister van VWS Ernst Kuipers heeft een corona-najaarsplan gepresenteerd waarin veel bekende maatregelen weer terug van weggeweest lijken te zijn. Wat staat ons te wachten als de 'r' weer in de maand is? Lange tijd werden de Amerikaanse biolabs in Oekraïne gezien als een complottheorie, maar onlangs heeft het Pentagon erkend dat de Amerikaanse regering twintig jaar betrokken was bij 46 biologische onderzoeksfaciliteiten in Oekraïne. 

06 JUNI 2022
BLCKBX today #43: Bilderberg Conferentie | Roze Leeuw kritisch op regenbooglobby | staatsvrije scholen

De 68e Bilderberg Conferentie vond van 2 tot en met 5 juni plaats in Washington DC. Er hangt een zweem van geheimzinnigheid rondom deze bijeengekomen wereldelite. Afgelopen weekend vond de Canal Pride plaats in Utrecht. Lennard van Mil van Stichting de Roze Leeuw is kritisch op de regenbooglobby en vindt dat het eenzijdig geschetste beeld de gay-community schaadt.

03 JUNI 2022

BLCKBX today #42: Strijd EU vs Rusland escaleert | Bomen kappen voor het klimaat | Bezwaren Kamer tegen eID

De sancties tegen Rusland gaan een nieuwe fase in. Met het 'REPowerEU' pakket heeft de Europese Commissie de ambitie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen en de 'groene energie' transitie te versnellen. De Tweede Kamer heeft grote bezwaren tegen de plannen van de Europese Commissie om alle EU-burgers een Europese Digitale Identiteit te geven. De bezwaren blijven echter beperkt tot datadiefstal en privacyschending. Een eID lijkt op zichzelf geen probleem te zijn... 

01 JUNI 2022
BLCKBX today #41: eigen immuniteit sterker dan vaccins | embryowet onethisch? | klimaatangst in het onderwijs

The New England Journal of Medicine heeft een artikel gepubliceerd over onze eigen immuniteit die beter beschermt tegen corona-infecties dan een vaccin. Statisticus Maurice de Hond praat ons bij. De nieuwe voorgestelde embryowet, waarbij embryo's legaal gekweekt zouden mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, werpt een ethisch vraagstuk op. Rechtsfiloof Raisa Blommestijn zet de kwestie uiteen. 

30 MEI 2022
BLCKBX today #40: Is de Great Reset al merkbaar? | Hugo de Jonge en het woningtekort | Verdeeldheid EU over sancties Rusland

De gevolgen van het klimaat- en coronabeleid worden door velen gevreesd. Is de 'Great Reset' echter al niet langer gaande? Verslaggever Erwin Taams ging op zoek naar antwoorden. Hugo de Jonge is zeer ambitieus over het terugdringen van het woningtekort. Is dit realistisch als het kabinetsbeleid het woningtekort juist in stand houdt? 

27 MEI 2022
BLCKBX today: Krijgt Geert Vanden Bossche gelijk? | piloten luiden vaccinatienoodklok | ongevaccineerd op vakantie?

Viroloog Geert Vanden Bossche waarschuwde al langer dat de bescherming van coronavaccins snel afneemt én dat massavaccinaties resulteren in mutaties. Gezondheidsinstituut Sciensano zegt nu hetzelfde! Duizenden piloten luiden de noodklok over een gezondheidscrisis onder piloten. Hoe passen 'experimentele vaccins' binnen de 'Flight Safety and Security Manuals' van vliegmaatschappijen? En waar kan je nog naartoe deze zomer als je niet gevaccineerd bent of niet te maken wilt hebben met mondkapjes en testen? 

25 MEI 2022
BLCKBX today: Great Reset krijgt vorm bij WEF-meeting | OMT beïnvloedbaar | Desinformatie van KRO-NCRV Pointer?

De World Economic Forum Annual Meeting vindt deze week plaats in Davos. Wij geven een overzicht van de meest spraakmakende statements die al zijn gemaakt. De Great Reset lijkt zich daadwerkelijk aan te kondigen. Het ministerie van VWS is in de eerste maanden van de coronacrisis van grote invloed geweest op de adviezen van het OMT. Dit blijkt uit vrijgekomen WOB-documenten. Gisteravond was hier een Tweede Kamerdebat over en we bespreken dit met politiek verslaggever Bert Brandsma. 

23 MEI 2022
BLCKBX today: Gideon van Meijeren over A-status apenpokken | Biden steunt Taiwan | Zorginfarct in 2040? en meer...

De apenpokken zijn door het RIVM en Minister van VWS Ernst Kuipers aangemerkt als A-ziekte. Met Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren bespreken we hoe dit mogelijk is. De Amerikaanse president Biden heeft beloofd militaire steun te bieden aan Taiwan, terwijl China al een invasie van Taiwan heeft gesimuleerd. Kunnen we ons opmaken voor een nieuw conflict? 

20 MEI 2022
BLCKBX today: Wat doet Kuipers op bezoek bij de WHO?, vaccinatieplicht KLM en andere rechtszaken...

Volgende week gaat Minister van VWS Ernst Kuipers naar Genève voor de 75e World Health Assembly van de WHO. Wat gaat hij daar precies doen en wat betekent het voor Nederland? KRO Pointer wordt voor de rechter gedaagd door Stichting Clintel, en we bespreken twee andere rechtszaken, waaronder de zaak van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers tegen de KLM vanwege een vaccinatieplicht voor nieuw personeel. 

18 MEI 2022
BLCKBX today 'COMPLOTTEN' special: Filemon Wesselink, UFO's, AZOV, opmaat naar Digital ID en meer

Deze blckbx today staat volledig in het teken van 'COMPLOTTEN'. Met o.a. Filemon Wesselink en Patrick Savalle bespreken we ondermeer UFO's, de opmaat naar een Digital ID en de capitulatie van het AZOV-bataljon. Dat en meer in deze speciale editie van blckbx today.

16 MEI 2022
BLCKBX today: nieuwe lockdown in de herfst?, wat de toeslagenaffaire doet met Faith Bruyning en meer...

Nederland moet komende herfst mogelijk weer in lockdown. We bespreken de mogelijke scenario's aan tafel. Juriste en boetespecialist Faith Bruyning is slachtoffer van de toeslagenaffaire, maar ze heeft ook initiatieven en oplossingen voor de impasse waar zij en andere gedupeerden in zitten. 

09 MEI 2022
BLCKBX today: 2000 Mules gaat viral, nieuwe docu Marijn Poels "Pandamned", comeback covid-maatregelen in de herfst? en meer...

De veelbesproken documentaire "2000 Mules" is in première gegaan. De docu van Dinesh D'Souza laat zien hoe de Amerikaanse verkiezingen in 2020 zouden zijn beïnvloed ten faveure van Joe Biden. Verder is Marijn Poels te gast vanwege zijn nieuwe docu "Pandamned". Ook heeft het Europees Parlement ingestemd met een verlenging van het Digital Covid Certificate. Wat kunnen we vanaf het najaar verwachten? 

02 MEI 2022
BLCKBX today: 'Ministry of Truth' in de VS bestrijdt desinformatie, KLM voor de rechtbank discriminatie ongevaccineerden en meer...

Desinformatie staat niet alleen in Europa, maar ook in de VS hoog op de agenda. Zeker nu met het Disinformation Governance Board, ook wel 'The Ministry of Truth' genoemd. Luchtvaartmaatschappij KLM neemt alleen nog gevaccineerd personeel aan. De Vereniging Nederlandse Vliegers beschouwt dit als discriminatie en daagt ze daarom voor de rechtbank.